MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Gdzie oglądać mecz Holandia - Francja na Euro? Darmowa transmisja

Gdzie oglądać mecz Holandia - Francja na Euro? Darmowa transmisja

Wybory miss na Wawelu? To była bardzo nietypowa wizyta!

Wybory miss na Wawelu? To była bardzo nietypowa wizyta!

Polecamy

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Tę zupę zrobisz ze szlachetnych grzybów. Po prostu rozpływa się w ustach

Niespokojna noc w powiecie oświęcimskim. Ponad 100 interwencji strażaków

Niespokojna noc w powiecie oświęcimskim. Ponad 100 interwencji strażaków

Badania prenatalne na NFZ. Teraz dla każdej kobiety w ciąży

Badania prenatalne na NFZ. Teraz dla każdej kobiety w ciąży