Hreczanyki, fuczki, stolniki i proziaki. To są smaki kuchni podkarpackiej

#Anna Janik
B.Frydrych
Górale mają oscypki, Ślązacy roladę z kluskami, a poznaniacy ślepe ryby. Ale mało kto wie, że to Podkarpacie zachowało najbogatsze tradycje kulinarne.

Urlopem na południu nie będą zawiedzeni ci, którzy oprócz unikatowej przyrody szukają niezwykłych wrażeń kulinarnych. Wiele z podkarpackich karczm i restauracji serwuje gościom specjały sprzed wieków we współczesnym wydaniu.

- Podkarpackie w swoich dzisiejszych granicach to tygiel nacji, które tutaj żyły, ich tradycji, kultury i smaków - wyjaśnia Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia w Rzeszowie. - To, co wyróżnia kuchnię podkarpacką na tle innych regionów to właśnie różnorodność smaków i dostęp do tradycyjnych, zdrowych składników.

Kulinarnym sercem regionu są Bieszczady, zamieszkiwane niegdyś przez ludność bojkowską i łemkowską. To prosta kuchnia pasterska, opierająca się na kaszach, ziemniakach, kapuście, rzepie, cebuli, soczewicy, bobie, grochu oraz serach, w tym redykołce, bryndzy i hurdzie. W karczmach i restauracjach koniecznie trzeba pytać o werenyhy, czyli pierogi z kaszą gryczaną, pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim, zupę-dupę z borowików i śliwek, kaszełynika, czyli zupę ze świeżej kapusty i buraczków. Nie można nie spróbować hreczynków, czyli kotletów z kaszy gryczanej z mielonym mięsem i czosnkiem, fuczek, czyli ciasta naleśnikowego z kapustą, smażonego na patelni oraz zalewajki, czyli kwaśnej zupy na bazie maślanki, podawanej z ziemniakami.

Z kolei teren pogórzy karpackich, w tym dynowskiego i jasielsko- karpackiego, kojarzy się z potrawami mącznymi, w tym kluskami drobionymi, kładzionymi i lanymi.

To tu spróbować można przysłowiowego grochu z kapustą, barszczu na serwatce zabielanej jajkiem, śmietaną i mąką, a także zup owocowych z rozgotowanych świeżych lub suszonych śliw (śliwionka), jabłek (jabczanka), gruszek (gruszczonka).

W okolicach Dynowa, gdzie zamieszkiwała niegdyś duża społeczność żydowska, można spróbować też tradycyjnych potraw szabasowych. Ich królem jest czulent, czyli jednogarnkowe danie z mięsa wołowego, kaszy pęczak, jęczmiennej i fasoli czerwonej.

Na obiad warto zatrzymać się też jadąc przez północną część Podkarpacia. Tutejszą kuchnię ukształtowali Lasowiacy, zamieszkujący tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej. W położonych tu dworach i oberżach spróbujemy między innymi tradycyjnej kuchni myśliwskiej, w której królują dary lasu.

Wspólnym elementem łączącym wszystkie grupy etniczne Podkarpacia jest proziak, którego receptura przekazywana jest od ponad 150 lat.

- Proziaki są mało lub wcale nieznane w innych częściach kraju. To rodzaj placków z mąki, kwaśnego mleka, sody i soli zapachem i konsystencją przypominające chleb - tłumaczy Krzysztof Zieliński. - Pieczone są na płycie kuchennej, a najlepiej smakują z dodatkiem świeżego wiejskiego masła, słodkiej śmietany lub zimnego mleka. Dziś oberże i karczmy w regionie serwują je m.in. z masłem czosnkowym, białym twarogiem, powidłami, miodem.

____________________________________________________________________________________________________
Zobacz też: W Krównikach lepiono pierogi na czas

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3