MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zobacz najlepsze pizzerie w Szczyrku. Gdzie wybrać się na pizzę w maju 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane pizzerie w Szczyrku
Polecane pizzerie w Szczyrku Anton Dobrea
Zobacz gdzie możesz zjeść najlepszą pizzę w Szczyrku. Jest to niewątpliwie danie uwielbiane na całym świecie. Prawdopodobnie każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, gdzie oraz jakie rodzaje pizzy serwują pizzerie w Szczyrku. Zajrzyj do katalogu firm i wybierz swoją ulubioną.

Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Szczyrku

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Do wyrobu używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków odbywa się w taki sposób, aby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej zobaczymy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. W celu dopełnienia smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.

Z pewnością spotkasz ją w pizzeriach w Szczyrku. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy wpisano w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupiące, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Szczyrku? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Dodaj firmę
Szczyrk, Dworcowa 3
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Szczyrku

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tamtych czasach otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca przeniósł przysmak na dwór.

Legenda głosi, iż pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Bardzo spodobała się królowej i zaczęto ją tak nazywać.

Moda na ten posiłek obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł powstania pierwszej pizzerii w Polsce.

Obecnie to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Szczyrku. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na szczyrk.naszemiasto.pl Nasze Miasto