Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu dołączy do grona uczelni akademickich?

NOWE
Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu dołączy do grona uczelni akademickich?

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Polecamy

"Biała odwaga" w jasielskim kinie. Górskie zdjęcia do filmu wykonał jaślanin [WIDEO]

"Biała odwaga" w jasielskim kinie. Górskie zdjęcia do filmu wykonał jaślanin [WIDEO]

Policjanci odnaleźli 81-latka. Był przemoczony i wyziębiony. Trafił do szpitala

Policjanci odnaleźli 81-latka. Był przemoczony i wyziębiony. Trafił do szpitala

Kobranocka wraca do Jasła. W czerwcu będzie gwiazdą dni miasta

Kobranocka wraca do Jasła. W czerwcu będzie gwiazdą dni miasta