Już po raz ósmy młodzież pionu gastronomicznego Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie wzięła udział w konkursie kulinarnym, w którym główną nagrodą był puchar starosty.Osiemnaście zespołów 2- osobowych rywalizowało w konkursie pt.” Nowoczesna Kuchnia Kaszubska”.
Celem konkursu było propagowanie potraw, dań i deserów z produktów regionalnych - kaszubskich serwowanych w nowoczesnej odsłonie Do konkursu młodzież przygotowali nauczyciele gastronomii: Sebastian Kukliński, Maria Hinz, Beata Zembrzycka, Sabina Troka i Genowefa Gierszewska.
W komisji konkursowej zasiedli
Krzysztof Gradzewicz - wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich,
Andrzej Ławniczak - Akademia Kulinarna,
Sebastian Cichy - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich,
Daniel Przytarski - przedstawiciel firma Potravka, szef kuchni,
Krzysztof Jańczak
- dyrektor Agencji Rynku Rolnego,
Alicja Żurawska - starosta kościerski.
Jury przyznało I miejsce Martynie Drewing i Natalii Jakubek za sielawę podwędzaną na placuszkach z dyni i żurawiną, sakiewką z kapusty kiszonej, w otulinie sosu truskawkowego i karmelizowanego jabłka.
II miejsce - Paulinie Kistowskiej i Małgorzacie Szałajda za wątróbkę gęsią z puree z pasternaka, konfitury z czerwonej cebuli z musem z czarnej porzeczki i karmelizowanym jabłkiem otulone listkami botwinki.
III nagroda trafiła do Natalii Przytarskiej i Dominiki Szlagowskiej za konfitowaną kaczkę na puree z dyni w towarzystwie kapusty i sosu żurawinowego.
Jury konkursowe miało niełatwe zadanie, aby wyłonić najlepsze potrawy. Konkurencja była spora
Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?