Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W wielu domach dawano dzieciom lanie bez przyczyny. Miało im wyjść na zdrowie

Małgorzata Lipska-Szpunar
Fot. archiwum M. Lipskiej-Szpunar
Polskie Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie obchodzone są uroczyście. W dawnych dworach przygotowania do świąt rozpoczynano z początkiem adwentu, który trwał przez 4 tygodnie - od 25 listopada.

Wówczas poszczono, nie słuchano muzyki, nie bawiono się. Całe wsie i miasteczka uczestniczyły w mszach, roratach odbywających się przed wschodem słońca. Już w początku grudnia dzieci przygotowywały zabawki na choinkę. Wszystko robiono w domu. Kleistrem z żytniej mąki klejono łańcuchy z kolorowego papieru, malowano szyszki i orzechy, wykonywano cudeńka z wydmuszek. Oprócz tego na drzewku musiały znaleźć się jabłka, figi, pierniki, marcepany, ozdoby ze słomy. Tradycją było wykonywanie ozdób z opłatków. Wykrawano z niego gwiazdki, krążki, trójkąty i klejono śliną w przeróżne figury.

Choinka ubierana była w dzień wigilijny po kryjomu przed dziećmi, które mogły ją podziwiać dopiero po wieczerzy wigilijnej. Choinkę zaczęto ustawiać w salonie dopiero w pierwszej połowie XIX wieku. Na święta obdarowywano prezentami nie tylko domowników, ale i służbę. Dla służby szyto we dworze prezenty: sukienki, bluzki, spodnie, koszule, przeważnie barchanowe lub perkalowe, ponadto każdy dostawał woreczek z bakaliami. Wigilijny poranek zaczynał się tradycyjnym polowaniem co, jak głosił jeden z przesądów, miało zapewnić szczęście przez cały rok. Świąteczną tradycją był również połów ryb w przydworskich stawach w dzień wigilijny.

W Wigilię, Wilię lub Kucję (takie nazwy istniały) w rogach pokoju stawiano snopki zboża, co miało zapewnić dobre plony. W późniejszym okresie wkładano tylko siano pod obrus. Wróżono sobie wyciągając źdźbła spod obrusa. Długość źdźbła miała świadczyć o długości życia. W Wigilię gospodarze wykonywali szereg na pół magicznych czynności. Wyrzucali z domu i podwórza śmieci za płot, także nawóz od bydła, co miało symbolizować usunięcie wszelkiego zła. W wielu domach dawano dzieciom lanie bez przyczyny, uważając, że ten zabieg wyjdzie im na zdrowie.

Z Wigilią wiązały się też różne wróżby, co do pogody, wyjścia za mąż itp. Szczególnie panny i kawalerowie wróżyli sobie z głosu zwierząt, kierunku dymu z komina czy ilości ziaren wyciągniętego kłosa. Z wieczerzą czekano do pierwszej gwiazdki, choć domownicy byli głodni, bo cały dzień pościli. Zanim zajęto miejsca przy stole, wszyscy dzielili się opłatkiem najpierw ze służbą, potem z domownikami. Melchior Wańkowicz wspominał, że w jego rodzinnym domu po wieczerzy miejsca domowników przy stole zajmowała służba. Tradycja nakazywała podać 12 potraw: 3 zupy postne, m.in. migdałowa, różne ryby, gołąbki i pierogi z kapustą, kompot z suszonych owoców oraz kluski z makiem lub kutia, przysmak z pszenicy, miodu, maku i bakalii.

Zakończeniem wigilii była pasterka, na którą o północy licznie przybywali mieszkańcy okolicznych dworów i wsi. Po pasterce kończył się post, więc w Boże Narodzenie jadano obficie. Pierwszy dzień świąt spędzano rodzinnie w domu, dopiero w dzień św. Szczepana odbywały się wizyty, zabawy, kuligi nazywane szlichtadami. Często objeżdżano sąsiednie dwory bez zapowiedzi siejąc spustoszenie w spiżarniach. W obydwa dni świąt udawano się do kościoła. Podczas nabożeństwa w drugim dniu Bożego Narodzenia odbywało się tzw. żegnanie owsa. Zwyczaj ten wywodził się z czasów przedchrześcijańskich i symbolizował życzenia pomyślnych plonów, co wiązało się z obsypywaniem księdza owsem.

Od Bożego Narodzenia zaczynał się karnawał, zwany zapustami lub mięsopustem, który był tradycyjnym okresem zabawy, wesołości i trwał do Ostatków zwanych inaczej Kusymi Dniami lub Kusakami. W Pierwszy dzień świąt dwory odwiedzali „Herody” odtwarzający biblijną historię Heroda, natomiast aż do Trzech Króli (6 stycznia), a nawet do Matki Boskiej Gromnicznej (2 lutego) chodzili kolędnicy z turoniem, bocianem, kozą.

W Sylwestra o północy składano sobie życzenia i wszyscy szli spać, aby w Nowy Rok wstać rano, co miało chronić w następnym roku przed lenistwem. Dopiero w latach 30. XX wieku rozpowszechnił się zwyczaj sylwestrowych bali. W przeddzień Trzech Króli w każdym niemal domu gaszono ogień palący się przez cały rok. Dopiero w dzień Trzech Króli zapalano od świec kościelnych świeczkę lub powróz i niesiono do domu, aby rozpalić ogień na następny rok. Okres świąt kończył się 6 stycznia, następnego dnia rozbierano choinkę i życie wracało do normy.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na skierniewice.naszemiasto.pl Nasze Miasto