Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Kibice na meczu Podlasie Biała Podlaska - Star Starachowice [FOTO]

Kibice na meczu Podlasie Biała Podlaska - Star Starachowice [FOTO]

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Plac przed dworcem w Skarżysku - Kamiennej otrzymał imię Jana Blocha [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zamek w Łańcucie, Jaśliska i Dolina Sanu z szansą na tytuł Cuda Polski 2024

Zamek w Łańcucie, Jaśliska i Dolina Sanu z szansą na tytuł Cuda Polski 2024

„Powstaniec 1863” w ramch "Filmowego wtorku z IPN w Kinie Zorza"

„Powstaniec 1863” w ramch "Filmowego wtorku z IPN w Kinie Zorza"

Pierwszy w Przemyślu zabieg przezskórnego usunięcia skrzeplin z tętnicy płucnej

Pierwszy w Przemyślu zabieg przezskórnego usunięcia skrzeplin z tętnicy płucnej