Czego będziesz potrzebować:
Do ciasta:
Mąka tortowa: 2 szklanki
Cukier: pół szklanki
Cukier wanilinowy: 1 opak. (ok. 30 g)
Kakao: 4 łyżki stołowe
200 gram margaryny
4 jajka
Do masy:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
9 łyżek stołowych ciepłej wody
Do polewy:
100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
40 g margaryny
Przygotowanie krok po kroku
Ciasto
Weź sporą miskę i wsyp do niej dwie szklanki mąki. Dodaj jajka, cukier i pozostałe składniki. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do formy, rozgrzej piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu). Ciasto piecz przez 45 minut.
Masa
Ubijaj śmietanę aż do uzyskania sztywnej piany. Najlepiej użyj do tego miksera. Żelatynę rozpuść w dziewięciu łyżkach ciepłej wody, a kiedy już Ci się uda, wlewaj ją powoli do śmietany. Pamiętaj, aby ciągle ją ubijać. Możesz dodać trochę cukru.
Polewa
Rozpuść gorzką i mleczną czekoladę razem z masłem.
Ostatni krok
Poczekaj, aż upieczone ciasto wystygnie. Kiedy już upłynie trochę czasu, przekrój je na pół (tak, aby podzieliło się na górę i spód). Na dolną część nałóż śmietanową masę i przykryj górną częścią ciasta. Złożoną wuzetkę polej rozpuszczoną czekoladą.
To wszystko. Mamy nadzieję, że nasza propozycja będzie smakować całej rodzinie!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?