MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w...
fot. Hermes Rivera / Unsplash

Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!

Zachowaj balans

By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 9.06 w Dzierżoniowie

NOWE
Przegląd tygodnia od 9.06 w Dzierżoniowie

Przegląd tygodnia od 9.06 w Kraśniku

NOWE
Przegląd tygodnia od 9.06 w Kraśniku

Polecamy

Czarni Jasło bez prezesa

Czarni Jasło bez prezesa

Bakteria w E. coli w wodociągu Torki w powiecie przemyskim

Bakteria w E. coli w wodociągu Torki w powiecie przemyskim

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!